SM i Grötkokning 6 juni!

SM i Grötkokning 6 juni!

Läs allt om programmet på www.steningevandrarhem.se eller på deras blogg var man nu hittar den. Domare på SM kommer världsmästaren Ian Bishop (se bild) från Carrbridge att vara tillsammans med doktorerade Gröt-författaren Viola Adamsson och undertecknad som är en diggare av havregrynsgröt.

Det här blir kul ! Johan (red)

Mot Mora.....

Mot Mora.....

Vilket skid-VM det blev i Falun. Så STAVAS succé. Själv siktar jag på min fjärde eller femte halv-vasa i början av mars. Jag hade fantastiska träningsdagar i Vemdalen i februari. Längdåkning är verkligen kul.

Johan (red)

Nedräkningen påbörjad

Jag har som sagt planerat för att lägga ner mina aktiviteter på den här sidan. Mest för att jag vill få mindre att göra överlag. Men sluta käka havregryn tänker jag inte göra. Så skicka gärna in fler recept i alla fall.

2015-02-03 Johan (red)

Gott slut?

Jag har bestämt mig för att minska på grejor som jag håller på med och eftersom jag inte lyckats med att samla ihop 1 000 havregrynsrecept så kommer jag att avsluta havregryn.se under sommaren 2015.
Eller så ger jag bort den här till någon som vill ta över - är du sugen på det så hör av dig ?

januari 2015. Johan (red)

Havregrynsgröt med äpple och kanel

Många recept finns det där man ska riva äpple på micrad havregrynsgröt och pudra på lite kanel. Det kan förstås vara smarrigt men om man vill har en riktigt god och annorlunda gröt som även passar till jul-gröt så rekommenderar jag månadens recept som är Jennys pepparkaksgröt. En riktig höjdar-gröt.

Johan (red)

Ny världsmästare

Ny världsmästare

Årets världsmästare i grötkokning blev dr Izhar Khan från Aberdeen i Skottland. Specialklassen delades mellan Chris Young och Christina Conte. Hon bor förvisso i Californien men har nåt skotskt i sig. Skotska domare gillar skotsk gröt. Men vi kommer igen till nästa år. Sveriges deltagare Per Carlsson gjorde bra ifrån sig, Eftersom det var 21:a gången hölls också ett "mästarmöte" med tidigare världsmästare och det vanns av Jean Dewar som vann traditionella klassen 2002 och 2003.
13 okt 2014, Johan (red)

VM-feber!

VM-feber!

På lördag 4 oktober går VM i grötkokning. Gå in på www.goldenspurtle.se och se ett klipp från CNN:s reportage från förra året. Det säger allt om denna otroligt viktiga och prestigefulla tävling.
Nu hoppas vi på svensk seger!

30 sept 2014, Johan (red)

VM-deltagare utsedd

I förra veckan hälsade jag på den flerfaldige VM-deltagaren Lennart Svahn i Värmland. Han är också någon slags förbundskapten och har anordnat kvalificeringstävlingar inför VM i grötkokning. I år har det varit en annorlunda uttagning och Sveriges representant heter Per Carlsson och kommer från Steninge Vandrarhem på västkusten. Havregryn.se önskar stort lycka till i VM-tävlingen.

1/9 2014 Johan (red)

Kandidat till VM i gröt ?

Sverige har en stående plats (eller två) för att tävla i VM i grötkokning i skotska Carrbridge den 4/10. Vi behöver ett proffs som jag göra gröt på "pinhead oatmeal" som är ett hackat havrekorn. Inte riktigt som våra havregryn.
Skicka in en intresseanmälan genom att klicka på "tipsa oss"-knappen i menyn till vänster. Skriv om dina erfarenheter av att laga gröt och mat. Vi vill ha ett proffs och det här är seriöst! Jag vidarebefordrar detta till Lennart Svahn i Värmland som är som en svensk förbundskapten i grötkokning.

14 aug 2014, Johan (red)

God fruktsallad!

God fruktsallad!

Den här månadens recept är en fruktsallad som toppas med havregryn och jordnötter. Den har funkat som lunch i över 20 år för tjejen som skickat in receptet. Härligt att du gillar havregryn och äter varje dag tycker jag. Om alla åt mer havregryn varje dag så tror jag att vi fick ett ännu friskare folk! Så stå på er havregrynsälskare!

mars 2014, Johan (red)

(fotot på äpplet kommer från www.fotoakuten.se )

VM Golden Spurtle på Facebook

VM Golden Spurtle på Facebook

Alla ni som gillar gröt med havre kan kolla in Golden Spurtle på Facebook. Världsmästerskapen i grötkokning och kampen om "the golden spurtle" avgörs i skotska Carrbridge i oktober varje år. På deras FB sida finns en massa intressant för alla som gillar gröt!

jan 2014. Johan

Gröt VM på CNN

Jo då det är faktiskt sant. CNN bevakade också VM i grötkokning och sände ett inslag om både den framväxande gröt-trenden och själva VM-tävlingen.
Det är stort detta. Använd den här länken för att titta.

http://edition.cnn.com/2013/11/18/business/porridge-champion-scotland/index.html?iref=allsearch

Uppmärksamma tittare kan se en snubbe vifta på en svensk och en brasiliansk flagga alldeles i början. Gissa vem det är. Skicka in ditt bidrag. Rätt svar belönas.

Johan (red)

Mycket att fira.

Mycket att fira.

Idag på första maj är det mycket man kan fira. Den här våren känns väldigt välkommen. Man kan fortfarande se några svettiga grusklädda snöhögar i Hudik och spåret att springa på är snart torrt.

Månadens recept är en GI-muffin som Clara i Hudik bistått med. Kan vara bra att köra om man vill slimma lite inför löpning och sommar men ändå ha nåt gott till kaffet.

Johan (red)

Vilket äpple är bäst till paj? del 2

På hemsidan:
http://matochdryck.skane.org/content/skanska-applen-med-god-arom
fann jag det som jag tror är svaret på min efterlysning tidigare i år. Henrik Stridh heter en kille på Kiviks Musteri och han kan massor om äpplen.

"Gravensteiner´: stort, avlångt äpple med gulgrönt, fett skal som doftar underbart. Krispigt och utsökt i smaken, passar till allt, särskilt till paj. Vinteräpple"
Hoppas att det går att plantera i Hudiksvall också.

Johan (red)

8 livsmedel som trollar bort putmagen!

8 livsmedel som trollar bort putmagen!

Även msn.com jobbar på att befrämja folks hälsa och idag så fann jag den här rubriken på deras hemsida. Det måste kollas tänkte jag och till min glädje så fann jag:

"Havregryn är fullproppade med fibrer som hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Och ja, havregryn innehåller mycket kolhydrater, men kombinationen med fibrer gör att kolhydraterna frigörs långsamt ut i blodet.
Så mycket havregryn bör du äta varje dag: En halv kopp - så får du 10 g protein, mättnadskänsla och stabil blodsockerhalt genom hela dagen."

Sen stod där också om spenat, blåbär och svarta bönor som också är några av mina favoriter. Skönt att få sina sanningar bekräftade.

24/2 2013 Johan (red)

17/1 Vilket äpple är bäst till paj?

17/1 Vilket äpple är bäst till paj?

Jag har några äppelpaj-recept i min samling och det slog mig plötsligt att det finns ju extremt många äppelsorter. Vilket är det bästa till paj?
På Wikipedia kan man läsa att:
" Matäpplen har ofta kraftigare smak än andra äpplen. Bramley, Wellington, Charlamovsky och Belle de Boskoop är välkända matäpplesorter.
Vissa sorter är bra både som "matäpple" och "ätäpple"; exempelvis Gravensteiner, James Grieve, Signe Tillisch, Blenheim, och Mutso"

På bilden ser ni några Signe Tillisch. Vackert äpple, vackert namn.

Hjälp mig med detta och skicka in ditt förslag med motivering.

Johan (red)


14/12 Den som söker skall finna.....

14/12 Den som söker skall finna.....

I förmiddags var jag med i Radio Gävleborgs efterlysningsprogram "Sök & Finn" med den oefterhärmlige programledaren Hasse Persson. (se bild) Jag efterlös fler havregrynsrecept och fick några stycken, bland annat en äppelpaj från Kerstin J i Gävle och en "Pitekaka" från Claes från Öster Färnebo.
Johan, (red)

Ernsts Äppelpaj

Ernsts Äppelpaj

I det trevliga radio-mat-programmet Meny som går i P1 på torsdagar så besökte programledaren Tomas Tengby den mångkunnige inredaren och matlagaren Ernst Kirchsteiger. Där bjöd Ernst på en äppelpaj med rödbeta och ingefära. Det lät smarrigt så jag lånade det receptet till min samling ( nr 223). Tomas T var dessutom så hygglig att han lånade ut fotot han tagit på pajen i fråga.

Tack, 9/11 Johan (red)

Tillbaka på GRØD!

Tillbaka på GRØD!

Igår var jag tillbaka i Köpenhamn och hann förstås med att äta middag(?) på GRØD tillsammans med min bror. Vi hann också hälsa på ägaren Lasse Skjonning som jag också träffade på VM i grötkokning för 14 dagar sen. På tisdag ska Lasse till Oslo och laga gröt för då är det tydligen en norsk grötdag!
Men innan allt detta hann jag träffa en massa trevliga människor från Örebro som ni kan se på bilden ovan. Köpenhamn är fantastiskt!

21/10 Johan (red)

19/3 Let´s dance

19/3 Let´s dance

I förra veckan var jag på träningsläger med Friskispressen i Turkiet. Som lite extra utmaningar på eftermiddagarna gavs det dansklasser med Tobias Karlsson som instruktör. Samba, Paso Doble, Cha-Cha och Jive har jag testat lite nu. Tobias är inte bara en fantastisk dansare, han är en begåvad instruktör och dessutom rolig. Som om inte det skulle räcka så är han trevlig också hängde med på löp-träning och jympapass och ett och annat idol-foto.
På den här bilden rockar han loss med en av sina "kassaskåps-elever" (gissa vem)

Lyckat till Tobias - hoppas du vinner Let´s Dance i år igen.

Johan (havregrynsredaktör)

Världens första grötbar!

Världens första grötbar!

Jag läste i DN 6/11 om att Köpenhamn begåvats med en grötbar. Den heter helt enkelt GRØD som känns väldigt passande. Tidningen skriver att man kan få speltgröt toppad med päron, karamellisrerade pumpakärnor och flädersirap.
Jag ska försöka ta mig dit och då ska jag komma med en recension här på sidan. Men ni som redan varit där kan gärna maila mig och berätta hur det är.
johan(at)havregryn.se

1 dec 2011, Johan (red)

Med gröt till toppen!

Med gröt  till toppen!

Självklart så åt vi havregrynsgröt innan vi gick upp till toppen på Keb. Vi gick den västra leden som också innebär att man ska över ( ja upp och ner alltså) ett fjäll som heter Vieranvarre. På bilden ser du hur glada jag och mina vänner var när vi kom upp.


1/8 2011 Johan (red)

20/4 Fiberf'ällan

20 april 2011 har SvD på sin förstasida en jätterubrik om att vår mat fylls med konstgjorda fibrer.
"Industrin fyller maten med andra fibrer än förr. Varannan svensk har problem med magen och nu varnar forskare för överdosering.
Inulin och dess släkting oligofruktos tillsätts i allt från musli och mejeriprodukter till skinka och glass."
"Många människors magbesvär hänger ihop med att vi får i oss för mycket av de nya fibrerna”
”Äter man naturliga råvaror så är det omöjligt att överdosera”

Du kan läsa mer om det här på www.svd.se förstås. Här hos mig hittar du havregrynsrecept med havregryn som naturlig råvara.

Johan (red)


1/12 Energikakor !

1/12 Energikakor !

Så här tidig vinter har jag inte varit med om sen jag flyttade till Hudik. Men det är bra för återväxten i skidspåren. Kul att vi får en lång säsong. Laga t.ex energikakor (nr 57 i samlingen) och ta med på skidturen, Man kan laga dem samtidigt som man gör knäck till jul. Receptet på Energikakan kommer från ultra-löparen Rune Larsson och på bilden ser ni honom tillsammans med mig när vi träffades i Portugal i oktober.

Alla älskar Evy Palm!

Alla älskar Evy Palm!

Häromveckan var jag på träningsläger i södra Portugal med F&S och Springtime Travel. Med på resan som instruktör och föreläsare var Evy Palm. Kvinnan som gjorde en fantastisk löparkarriär efter 35 år fyllda. Hon har fortfarande det svenska rekordet i halvmaraton. Dessutom så fick alla vi som var med lyssna till hennes berättelse, en smått osannolik men samtidigt oerhört beundrandsvärd historia om träning och tävlingar. Tack Evy hoppas du äter gröt. Rune "löparlarsson" var också där och på hans föreläsning fick vi veta att han inte äter gröt. Det är ju dumt. Däremot så finns ju hans energikaka med i min receptsamling som nummer 57.

Johan (red)

10/7 En skidkung och ett blåbär!

10/7 En skidkung och ett blåbär!

Eftersom jag fick en bild på mig när jag bytte några ord med min stora skid-idol Thomas Wassberg så var det några som tyckte att jag skulle ta med den här på min "blogg". Tack för pratstunden Thomas, jag hoppas att du äter mycket havregryn.

Idag är det tre månader kvar till Gröt-VM i Carrbridge. Fast där använder de inte gryn utan bara havremjöl. Jag ska försöka ändra på reglerna.

Johan (havregrynsredaktör)

22/9 Havregryn har bättre effekt än sportdryck!

Ta en portion havregryn med lättmjölk och lite socker på efter träningen. Det är nämligen mer effektivt än sportdryck och som hjälper dina muskler att reparera sig.

Det säger ett amerikanskt forskarlag efter att ha testat det på en grupp kvinnliga cyklister. De fick idén när de ville hitta ett hälsosamt, billigt och lättillgängligt alternativ till sportdrycker. Och det fungerar. När du tränar musklerna, till exempel vid styrketräning, uppstår små muskelbristningar, och när bristningarna läker igen blir muskeln starkare. Och rätt mat och dryck kan underlätta den här återuppbyggnaden.

Både sportdrycker och havregryn med mjölk fyller musklernas reserver av glykogen (musklernas bränsle) efter träningen, men havregrynen gör det mer effektivt och snabbt. Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt.

Källa: American College of Sports Medicine

Annat gott med havregryn är t.ex. "Hildurs tebullar" som skickats in av Eva i Laholm. En Trisslott har skickats som tack för det! Skicka in fler havregrynsrecept till mig.
Johan (havregrynsredaktör)